Wat is New View Safety?

De veiligheid is de laatste decennia enorm verbeterd. Deze verbeteringen zijn vooral vorm- en inhoud gegeven onder invloed van de Angelsaksische besturingsfilosofie.  Met regels en protocollen, gebaseerd op de overtuiging dat de wereld maakbaar is. En het is ook gelukt de veiligheid enorm te verbeteren.  Tegelijk met de verbeteringen merken we nu dat het systeem dat we hebben ontworpen steeds meer tegen ons gaat werken. Alsof we een systeemgrens bereikt hebben en dat meer van hetzelfde de oplossing niet gaat brengen. Terwijl we wel allemaal nog veiligere organisaties willen. Kan dat dan? En zo ja, hoe dan?

Hoe doe ik dat dan?

Wij denken dat het tijd is om met een andere bril naar de (veiligheids-) wereld te kijken. Niet met de focus op maakbaarheid, maar met de acceptatie van onze complexe werkelijkheid. Gebaseerd op het vakmanschap van de professional in de organisatie. Het is tijd is om ons te verdiepen in New View Safety voor de verdere ontwikkeling van de veiligheid in onze organisaties en in de samenleving.

De basis van New View Safety komt voort uit de Rijnlandse besturingsfilosofie. Vanuit die filosofie geef je de veiligheid weer terug aan de betrokkenen. En daarmee leg je de regie en de verantwoordelijkheid daar waar het hoort; bij de professionals op de werkvloer in de weerbarstige praktijk van alle dag.

Different view on safety

Sidney Dekker, schrijver van o.a. het boek ‘Rechtvaardige Veiligheidscultuur; Hoe bouw je een “Just Culture”? (NuMij, 2013)

Afbeelding 1

Sidney gebruikt de termen Old View Safety en New View Safety die wij vertalen naar Angelsaksisch en Rijnlands.

“Menselijk falen is een term die we eigenlijk niet meer zouden moeten gebruiken door de negatieve connotatie die het woord falen heeft. Bovendien kan menselijk falen alleen maar worden vastgesteld in hind-sight. Zonder achterafkijken ontstaat geen be-schuldiging van menselijk falen…. ….In complexe systemen is het lang niet altijd mogelijk om een duidelijke oorzaak aan te wijzen als er iets is misgegaan. Het laatste dat er moet gebeuren is dat men mensen verwijten gaat maken. Dat is funest voor openheid en meewerken aan verbeteringen van de veiligheid. “

 

 

Vakmanschap weer centraal

In Nederland roepen we als vakmensen en professionals steeds vaker dat we het weer zelf willen doen! We willen zelf onze eigen hersens gebruiken en zelf nadenken over de dingen die we doen. En vooral: zelf beslissen. Niet doen wat voorgeschreven is en bedacht is door anderen in de vorige eeuw, maar doen wat nu goed en noodzakelijk is. En laten dat vooral betekenisvolle dingen zijn. Zelf doen! Zelf weer over je vak gaan! Zelf meebepalen met welke spelregels gespeeld gaat worden. Hersens weer aan het werk zetten! Want voor je het weet blijf je stilstaan op een roltrap…..